L'oxímoron tarragoní

Bones blocaires! Segueixo amb els meus dubtes sobre Tarragona i la seva aspiració a ser capital de la cultura europea el 2016. En el post anterior no em vaig poder estar de comentar el tancament dels cinemes Lauren per la seva actualitat. Però és que el tema no es tanca aquí. Hi ha altres baixes en la cultura tarragonina, que sembla estar d’actualitat aquests dies.

El cas més recent, a part dels Lauren, és el de l’Associació Anima’t. A principis d'aquest mes va decidir posar punt i final a la programació del cicle Tarragona Cultura Contemporània, després de 15 anys oferint música i cinema independent a la ciutat.

Tal com podem llegir al Diari de Tarragona, l’associació s’ha vist obligada a suprimir el cicle per falta de finançament i ajudes per part de l’Ajuntament. En la notícia podem veure també la reacció dels músics tarragonins. Miguel Zanón, guitarrista de Juan Zarpas i col·laborador de nombrosos grups locals, afirma que «és trist que en aquest país la cultura necessiti subvencions, però si la resta de sectors la tenen, la música també la necessita». L’artista afegeix també que Tarragona no pot permetre’s «perdre la poca i decent cultura que teníem que ens ha permès veure grans actuacions a la ciutat».

A tot això, el consistori tarragoní continua assegurant una programació cultural per l’any vinent a la ciutat. Des del Pati Jaume I ha parlat amb la consellera de cultura, Carme Crespo, qui ha garantit que l’Ajuntament seguirà programant concerts a les sales de música i que es mantindrà la projecció de cinema en versió original.

Oxímoron
Sabeu que vol dir oxímoron? Es tracta d’una figura literària que consisteix en harmonitzar dos conceptes oposats en una sola expressió. Per a que m'entengueu, un exemple seria: "foc gelat". Bé, tot això ho dic perquè ara mateix em venia al cap unes paraules del cantautor tarragoní, Roger Benet. A la universitat vam haver de gravar un programa de televisió sobre l’actualitat tarragonina i el nostre convidat era el Roger. La banda que l'acompanya són els Oximorònics. Quan li vam preguntar què era per a ell un oxímoron a la ciutat va dir: Tarragona i la Cultura. Una opinió que compartim bona part dels qui fem vida a la ciutat.

De fet, sense anar més lluny, recordo les paraules del pregoner d'enguany a les Festes de Santa Tecla. Curiosament va ser un altre artista, el cantant d'Els Pets, Lluís Gavaldà. Aquestes van ser les seves paraules, extretes de Tarragona21.cat: "Tarragona és una ciutat on la cultura en general i la música en directe en particular està mal vista i perseguida". Gavaldà destacava que "entre una Santa Tecla i l’altra la ciutat es transforma en un desert cultural", malgrat "els intents dels quatre dinamitzadors que dia rera dia es troben sempre amb tantes pegues burocràtiques".

Foto: A dalt i a la dreta, el logotip del cicle TCC. A baix i a l'esquerra, un dels cartells del cicle.

2 comentaris:

Alba ha dit...

Estic d’acord amb tu, Noelia. Tarragona té un problema amb la cultura, i sembla que ningú de l’administració se n’adoni (o si ho fan, no ho solucionen pas...)

Noelia Silvero ha dit...

Té un problema seriós, Alba! Si de veritat volen aconseguir la candidatura de capital de la cultural europea s'hauran de posar les piles bastant! xd

Publica un comentari a l'entrada