9:29
Blocaires! Sembla que el consistori tarragoní s'esforça per donar-nos bones notícies. Almenys aquesta passada setmana ha "desencallat" - com sempre diuen des del Palau Municipal - dos projectes prou importants que han de permetre millorar la mobilitat de la ciutadania per Tarragona. Us parlo d'escales mecàniques, que han de connectar la Part Baixa de la ciutat amb el centre, suavitzant importants desnivells urbans.
En primer lloc, l'Ajuntament anunciava el passat dimarts que
s'havien iniciat les obres per tal que les escales mecàniques del Palau de Congressos siguin una realitat a mitjans del 2010. Alguns periodistes locals, els més veterans, no s'ho creien. I és que aquestes escales fa temps que haurien de ser ja una realitat. Es poden repassar les hemeroteques.

Un dia després, l'Ajuntament convocava a la premsa al carrer Vapor de Tarragona, per fer pública la instal·lació dels tres blocs d'escales mecàniques de la zona. Segons el propi alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, aquestes seran una realitat per nadal i
permetran "millorar un dels punts negres que tenia la ciutat".

Els dos projectes han tingut majoritàriament bona acceptació entre els veïns que han vist com les escales comencen a deixar de ser un simple projecte en paper i es converteixen en realitat. El president de l'Associació de Veïns del Port, José Ruiz, assegurava que «l'obra ja no és una promesa, sinó una realitat que funcionarà abans del 31 de desembre».
Tot i així, sempre hi han crítiques, com en tot! Per exemple, el dia en què s'instal·laven les escales al carrer Vapor, un grup de veïnes ho comentaven entre elles. Criticaven que les escales no s'haguessin posat en forma de rampa. Deien que en forma d'esgraons no podrien pujar els cotxets dels nens petits. A més, criticaven també que les persones discapacitades seguirien tenint problemes de mobilitat perquè no podrien fer ús de les escales.
Ara només cal esperar i comprovar que realment l'Ajuntament compleix amb els terminis establerts d'execució de les obres.
Foto: En la primera, les futures escales del Palau de Congressos. En la segona, les futures Cent Escales.
14:13
Sembla que els ciutadans de Tarragona comencem a tenir veu en la política municipal. O almenys estem davant d'una iniciativa "esperançadora". L'actual equip de govern ja s'ha reunit dues vegades, en menys d'un mes, amb els representants de les tres federacions de veïns de la ciutat, després que aquests exigissin tenir veu en els projectes inclosos en els pressupostos municipals.
En aquest sentit, els veïns han fet una "carta als Reis Mags d'Orient" i l'han portat a l'Ajuntament, ara que s'acosten les dates. Aquest dilluns han presentat al consistori un llistat del que creuen que s'hauria d'incloure en el Pressupost del 2010.
Aquesta és una iniciativa molt ben rebuda per part del consistori. I és que si ens hi parem a pensar, té la seva lògica. És normal que els veïns de Tarragona, que són qui realment coneixen i pateixen els dèficits de la ciutat, propisin al consistori solucions viables. De fet, suposa un avantatge pel propi Ajuntament perquè s'estalvia feina! I que coi, que estem en democràcia!
Sigui com sigui, el que està clar és que el propi consistori ha donat la seva paraula de que estudiaran les propostes. I això ha estat molt ben acollit per part dels veïns. Des del pati Jaume I ha parlat amb el President de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona, Antonio Peco: "En la reunió, l'equip de govern s'ha limitat a prendre nota de les nostres propostes. Esperem respostes en les properes reunions. És positiu que ens escoltin, ara també volem que sigui positiu a l'hora d'executar les propostes".
Ara cal veure però si la iniciativa prospera, si es té en compte als veïns de la ciutat i si deixem de banda el "farem, farem, farem i farem" dels polítics.
Foto: El President de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona, Antonio Peco, després de la segona reunió amb el consistori tarragoní. delCamp.cat
6:28
Blocaires, més punts per tal que Tarragona aconsegueixi ser capital de la cultura europea el 2016. L’edifici del Banc d’Espanya, tancat des del 2003, amb una mica de sort obrirà les seves portes el 2011. Ho farà com a centre d’informació turística. Així ho afirmava a principis d’octubre el regidor de Promoció Econòmica al consistori tarragoní, Sergi de los Rios.
Sí, els nostres estimats turistes gaudiran d’un edifici com el del Banc d’Espanya, cèntric i espaiós. Ara que la cultura està de moda en la nostra ciutat, una mica d’ajuda no aniria pas malament. Potser es podria haver optat per una altra alternativa.Un edifici com aquest bé podria convertir-se en un teatre, una biblioteca o un cinema. Aquesta és una opinió personal, però pel que vaig sentit, també compartida per diversos partits polítics de la ciutat o per la ciutadania.
Des del pati Jaume I ha pogut parlar amb el regidor de CiU a Tarragona, Jordi Sendra, qui ha fet una valoració al respecte: "No volem oficines turístiques. Ha de ser un edifici perquè en gaudeixin els ciutadans de Tarragona. Em sembla molt bé que vinguin els turistes i estiguin ben informats, però no en un edifici que ha d'estar destinat a la cultura i per la cultura de Tarragona".
I la meva pregunta és: No existeixen altres edificis a la ciutat per emplaçar-hi unes oficines de turisme? Seria greu la cosa.
Foto: L'edifici del Banc d'Espanya de Tarragona.
11:28

Bones blocaires! Segueixo amb els meus dubtes sobre Tarragona i la seva aspiració a ser capital de la cultura europea el 2016. En el post anterior no em vaig poder estar de comentar el tancament dels cinemes
Lauren per la seva actualitat. Però és que el tema no es tanca aquí. Hi ha altres baixes en la cultura tarragonina, que sembla estar d’actualitat aquests dies.
El cas més recent, a part dels
Lauren, és el de l’Associació
Anima’t. A principis d'aquest mes va decidir posar punt i final a la programació del cicle
Tarragona Cultura Contemporània, després de 15 anys oferint música i cinema independent a la ciutat.

Tal com podem llegir al
Diari de Tarragona, l’associació
s’ha vist obligada a suprimir el cicle per falta de finançament i ajudes per part de l’Ajuntament. En la notícia podem veure també la reacció dels músics tarragonins. Miguel Zanón, guitarrista de Juan Zarpas i col·laborador de nombrosos grups locals, afirma que «és trist que en aquest país la cultura necessiti subvencions, però si la resta de sectors la tenen, la música també la necessita». L’artista afegeix també que Tarragona no pot permetre’s «perdre la poca i decent cultura que teníem que ens ha permès veure grans actuacions a la ciutat».
A tot això, el consistori tarragoní continua assegurant una programació cultural per l’any vinent a la ciutat.
Des del Pati Jaume I ha parlat amb la consellera de cultura, Carme Crespo, qui ha garantit que l’Ajuntament seguirà programant concerts a les sales de música i que es mantindrà la projecció de cinema en versió original.
OxímoronSabeu que vol dir
oxímoron? Es tracta d’una figura literària que consisteix en harmonitzar dos conceptes oposats en una sola expressió. Per a que m'entengueu, un exemple seria: "foc gelat". Bé, tot això ho dic perquè ara mateix em venia al cap unes paraules del cantautor tarragoní,
Roger Benet. A la universitat vam haver de gravar un programa de televisió sobre l’actualitat tarragonina i el nostre convidat era el Roger. La banda que l'acompanya són els Oximorònics. Quan li vam preguntar què era per a ell un oxímoron a la ciutat va dir: Tarragona i la Cultura. Una opinió que compartim bona part dels qui fem vida a la ciutat.
De fet, sense anar més lluny, recordo les paraules del pregoner d'enguany a les Festes de Santa Tecla. Curiosament va ser un altre artista, el cantant d'Els Pets, Lluís Gavaldà. Aquestes van ser les seves paraules, extretes de
Tarragona21.cat: "Tarragona és una ciutat on la cultura en general i la música en directe en particular està mal vista i perseguida". Gavaldà destacava que "entre una Santa Tecla i l’altra la ciutat es transforma en un desert cultural", malgrat "els intents dels quatre dinamitzadors que dia rera dia es troben sempre amb tantes pegues burocràtiques".
Foto: A dalt i a la dreta, el logotip del cicle TCC. A baix i a l'esquerra, un dels cartells del cicle.
13:40
Tarragona, que aspira a ser capital de la cultura europea el 2016, es queda orfe de cinema al nucli urbà. Gran paradoxa.
L’Ajuntament
lamenta la clausura aquest diumenge dels cinemes Lauren del Parc Central. La portaveu del govern, Begoña Floria ha explicat que “qualsevol novetat d’una empresa que tanca és una mala notícia per a la ciutat, però el consistori no pot entrat a actuar més enllà en unes instal·lacions privades”. Malgrat tot, el consistori assegura que treballa per oferir una programació estable per al 2010, fomentant el cinema d’autor.
Amb el tancament, la única oferta cinematogràfica a la ciutat són els cinemes Oscar situats al complex comercial de les Gavarres. Això suposa que si volem veure una estrena, ens haurem de desplaçar en cot

xe o transport públic. Una situació que, tal i com valoren
els veïns de Tarragona, resulta un pèl incòmoda.
És lamentable que una ciutat com Tarragona es quedi sense cinema al centre. El sentiment entre els ciutadans i ciutadanes és d’indignació i rebuig.
A tot això, el principal grup a l’oposició, CiU, ha aprofitat per recordar al consistori que al 2007 ja van proposar que el Teatre Metropol oferís també cinema. El conseller nacionalista Albert Vallvé ha sol·licitat a l’equip de govern “que recuperi aquesta possibilitat” i que el Metropol “ofereixi cinema, com a mínim, dos cops per setmana”.
Foto: A dalt, els cinemes Lauren del Parc Central. A baix, l'interior del Teatre Metropol.
13:36
Normalment la creació d’un equipament educatiu és sinònim de millora per a una ciutat. A Tarragona, no! A Tarragona és sinònim de polèmica!
Finalment, el nou Institut de la ciutat es construirà a la zona de Tarragona 2. El consistori ha aprovat avui en plenari la cessió dels terrenys a la Generalitat, després que la proposta es tombés en el darrer ple per falta de majoria a causa de l’absència, per malaltia, de l’alcalde, Josep Félix Ballesteros. Actualment, l'Institut es troba provisionalment a l'antiga facultat de lletres de la URV.
Mentre PSC i ERC s’han mostrat a favor, CiU i PP han votat en contra. A més, l’aprovació s’ha dut a terme tot i la negativa mostrada pels veïns de la zona. Aquests han al·legat que un equipament d’aquestes característiques és incompatible amb la correcta mobilitat de la zona. És per això que demanaven a l’Ajuntament que estudiés la possibilitat de cedir els terrenys a l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral. Una proposta que els populars han defensat en tot moment.
El govern municipal però l’ha desestimat en veure totalment justificada la creació de l’Institut a la zona, després de comprovar que tots els informes, inclòs el de mobilitat, són favorables. Tal com publica avui el diari digital Tarragona21.cat, “el conseller d’Educació Joan Sanahujes, ha assegurat que els veïns que no volen l'Institut són una minoria insolidària".
Segons informa Tarragona Ràdio, en el Ple d’avui s’han viscut moments tensos. Sembla ser que el portaveu del PP, Alejandro Fernández ha criticat el regidor d’Educació per titllar els veïns d’insolidaris. Per la qual cosa, Fernández ha valorat l’actitud del socialista com a antidemocràtica.
Des del meu punt de vista, no entenc com la construcció d’un equipament important per Tarragona com aquest pugui causar tanta controvèrsia. El problema rau realment en la seva ubicació?